Cerques populars

solar

contrarosca

Pellet

2023

Cerques recents

Borrar historial

Per conèixer la disponibilitat dels productes indica la teva botiga Peralba més pròxima.

GENER 2023

Qualitat de l'aigua de consum, control i subministrament: nou marc legal

El passat 11 de gener, es va publicar al BOE el Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnic-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament. Aquesta nova normativa deroga l'antic Reial decret 140/2003, 20 anys després de la seva publicació.

El Ministeri de Sanitat, des de 2003, gestiona i explota el Sistema d'Informació Nacional d'Aigua de Consum (SINAC) i aquest nou Reial decret suposa la transposició a Espanya de la Directiva Europea relativa a la qualitat de les aigües destinades al consum humà.

El present Reial decret busca establir els criteris tècnics i sanitaris de les aigües de consum i del seu subministrament i distribució des de les masses d'aigua fins a l'aixeta de l'usuari, així com el control de la seva qualitat, garantint i millorant el seu accés, disponibilitat, salubritat i neteja, amb la finalitat de protegir la salut de les persones dels efectes adversos derivats de qualsevol mena de contaminació. Aquesta publicació regula les instal·lacions interiors i afecta els instal·ladors de material de lampisteria.

Aquests són els aspectes més importants que afecten l'empresa instal·ladora:

  • Instal·lacions de captació (producció d'aigua de consum humà,
  • de proveïment des de captació fins a lliurement a usuari (escomesa) i
  • Instal·lacions interiors d'edificis prioritaris com a hospitals i residències (200 llits), hotels (500 places), col·legis i centres penitenciaris (1.000 places), instal·lacions esportives cobertes (3.000 m²).

Defineix en el que ens afecta, de la següent forma (art. 2 Definicions, pàg. 7)

  • Instal·lació interior: conjunt de canonades, connexions, dipòsits, accessoris i

aparells, situats després de l'escomesa i la responsabilitat de la qual és del titular o propietari de la instal·lació i no de l'operador de la xarxa de distribució. La instal·lació interior comprèn, si s'escau, la instal·lació general de l'edifici i les instal·lacions particulars interiors.

  • Empresa de lampisteria: entitat física o jurídica que realitza les funcions d'instal·lació, el muntatge, posada en marxa, reparació i el manteniment de les instal·lacions de lampisteria en l'àmbit del Codi Tècnic de l'Edificació i d'acord amb el que es disposa en el present reial decret.”

Què són els edificis prioritaris (Art. 59 i 61 pàg. 38)

  • Introdueix el concepte d'edificis prioritaris grans edificis o locals, diferents dels habitatges particulars, amb un elevat nombre d'usuaris, com a hospitals, col·legis, residències.
  • Hauran d'elaborar un Pla Sanitari d'Aigua (PSA), i el no fer-ho serà considerat com una infracció greu amb multes de 3.001 fins a 60.000 € (art. 58 b) de la Llei 33/2011). Per a això:
  • Abans del 2.7.2024 han de registrar les dades actualitzades de l'edifici en el SINAC o un altre sistema d'informació.

Abans del 2.1.2025 documentaran el seu PSA segons s'assenyala en l'annex VIII, part C.

  • Abans del 2.1.2027 aplicaran les mesures correctores previstes en la seva PSA.
  • Veure en annex VIII, pàg. 87 a 92, la definició d'edificis prioritaris, metodologia, documentació i seguiment del Pla Sanitari d'AIGUA a realitzar (PSA).
  • El Ministeri de Sanitat posarà a la disposició dels titulars d'edificis prioritaris, una guia metodològica i una eina (Gestor per al PSA – EDIPSA) per a facilitar l'elaboració del PSA en aquests edificis.

NOVES Obligacions del propietari de l'edifici prioritari (art. 40, pàg. 28)

L'art. 40 sobre Instal·lacions Interiors estableix que:

  • “3. El propietari de l'edifici, o en el seu cas la comunitat de veïns, o el titular de l'habitatge, o del local públic o amb activitat comercial, sense perjudici del que es disposa en l'article 49, deurà:
  1. Subministrar aigua apta per al consum a través de la seva instal·lació interior;
  2. Mantenir la instal·lació interior en bones condicions, vigilant de forma regular la situació de l'estructura del dipòsit interior, elements de tancament, valvuleria, canalitzacions i instal·lació en general,
  3. Posar les mesures correctores o preventives en el cas que hi hagués modificacions de la qualitat de l'aigua de consum o un risc per a la salut, a causa de les característiques de la instal·lació interior que poguessin posar en perill la qualitat de l'aigua. …
  • 4. A més haurà de netejar periòdicament el dipòsit interior incloent desincrustació, desinfecció i aclarit. Valorant d'acord amb els criteris de l'administració local, en cada cas, la freqüència de neteja i desinfecció del dipòsit, que s'adequarà a la qualitat de l'aigua i les seves dimensions, entre altres aspectes. Per a això l'haurà de contractar els serveis d'un professional conforme a l'indicat en el Codi Tècnic de l'Edificació i complir l'assenyalat en el Reial decret 830/2010, de 25 de juny.
  • 5. En tot edifici o habitatge, després de l'escomesa o després de la clau de tall general es disposarà una aixeta o ràcord per a la presa de mostres sempre que sigui tècnicament possible, sent vàlid l'aixeta o ràcord de prova de l'armari o arqueta del comptador general.”

Formació requerida

  • Es responsabilitza al,
  • operador de les plantes de tractament de potabilització, dipòsits o xarxes de distribució i
  • al titular d'edificis d'activitat pública o comercial,

que el personal propi o empresa de lampisteria contractada el treball de la qual poguessin incidir sobre la qualitat de l'aigua de consum, compti amb la qualificació professional mínima per a l'activitat que exerceixi.

  • No serà necessari en el cas que només es facin activitats de desinfecció en el dipòsit o xarxa de distribució /instal·lació interior segons el cas, amb biocides tipus de producte 5 o tipus de producte 4, i en aquest cas, l'operador haurà de complir amb el que es disposa en el Reial decret 830/2010, de 25 de juny.
  • El Ministeri d'Educació i Formació Professional, establirà i actualitzarà els desenvolupaments curriculars i criteris formatius que permetin garantir uns nivells mínims de capacitació per a complir amb l'anterior, abans de 2030 i facilitarà l'obtenció del Certificat de professionalitat.
  • Modificació Reial decret 742/2013, de criteris tècnic-sanitaris de les piscines, (Disp. Final 1a, pàg. 49)

«Article 8. Personal.

El personal per a la posada a punt, el manteniment i la neteja dels equips i instal·lacions de les piscines haurà de comptar amb la formació requerida i necessària per a l'activitat que exerceix dins d'aquest, sempre que siguin actuacions operatives i que poguessin incidir sobre la qualitat de l'aigua de la piscina.»

S'afegeix una Disposició Addicional 3a:

«Disposició addicional tercera. Formació de personal.

El personal propi o de l'empresa de servei a tercers que exerceix la seva activitat relativa al programa de tractament, sense perjudici del que s'estableix en l'article 4 del Reial decret 830/2010, de 25 de juny, haurà d'estar en possessió de la qualificació professional relativa al manteniment de piscines i altres instal·lacions aquàtiques (SEA757_2), recollida en el Reial decret 46/2022…”

Instal·lacions que continguin plom en contacte amb l'aigua (Disp. Addicional 12 pàg. 48)

Substitució de canonades

  • En xarxes de distribució, escomeses, conduccions i instal·lacions interiors d'edificis públics o comercials o pisos en lloguer,
  • Abans del 2 de gener de 2030, els seus titulars hauran de substituir les canonades instal·lades que continguin plom i la resta de productes amb components de plom en contacte amb aigua, en funció del risc, quan sigui econòmica i tècnicament factible.
  • En qualsevol instal·lació existent i construcció d'instal·lacions noves
  • es realitzarà la substitució d'aquests elements SEMPRE en cas d'obres de reparació o reconstrucció.

El valor paramètric del plom en aigua de consum de 5 µg/L s'haurà de complir el 2 de gener de 2035.

També estableix els nous requisits de qualitat de l'aigua en la indústria alimentària, per a la fabricació d'aliments o que entri en contacte amb ells i els requisits per als aparells de tractament d'aigua en instal·lacions interiors d'edificis i locals.

És una norma àmplia i completa que suposa un gran avanç per a la qualitat, subministrament i gestió d'aigua de consum humà a Espanya. A més, inclou molts més aspectes importants per als municipis, les empreses gestores de serveis d'aigües urbanes, els laboratoris que analitzen aigües, per a diverses activitats econòmiques, les indústries, les empreses de tractament d'aigües i els usuaris, entre altres agents que intervenen en el cicle de l'aigua.


Newsletter Peralba

No t’oblidis de subscriure’t per rebre 
les novetats i les nostres ofertes al teu e-mail!